In continuare vom incerca sa explicam care este pretul platit de catre un consumator casnic pentru energia consumata, in cazul in care acestuia is e furnizeaza energie electrica de catre un furnizor de ultima instanta (FUI), cum sunt ENEL, CEZ, EON, si ELECTRICA.

Sa consideram un caz concret, un locuitor din Bucuresti, care are un contract de furnizare cu Enel si a ales tariful MONOM JT CU REZERVARE (cel mai uzual tip de tarif pentru casnici). Incepand cu 01.01.2016, pretul energiei pentru consumatorii casnici este de 40% tarif reglementat si 60 % tarif CPC (componenta piata concurentiala). Avand in vedere ca tariful reglementat pe zona Bucurestiului, pentru tipul de tarif mentionat este 0,3517 lei/kWh, iar tariful CPC pentru zona Bucuresti este 0,4112 lei/kWh, rezulta un pret total de 0,3874 lei/kWh. Pentru a obtine din aceasta valoare pretul efectiv al energiei electrice active, vom extrage componentele de transport si distributie a energiei care insumeaza pentru zona Bucuresti 0,18927 lei/kWh, si astfel, ajungem la valoarea de 0,19813 lei/kWh. Practic acesta este pretul energiei electrice la care Enel furnizeaza energia in zona Bucuresti in cazul descris mai sus. Iar aceasta situatie este asemanatoare si in restul judetelor din Romania.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca in acest moment, exista numerosi furnizori de energie care ofera pentru consumatorii casnici preturi mai mici decat valoarea descrisa mai sus. Puteti obtine preturi chiar si cu 0,28 lei/kWh mai mici, poate chiar si mai mici. Acest lucru poate duce la o economie de cateva zeci de lei, chiar si sute de lei pe an, in functie de consumul dvs. Chiar daca nu suna foarte mult, trebuie sa stiti ca schimbarea furnizorului nu implica nici un risc si nu presupune vreun cost din parte dvs., deci, veti putea face o economie fara sa depuneti eforturi. Plus, contribuiti la cresterea concurentei intre furnizorii de energie, iar concurenta duce mereu la scaderea preturilor.

Asadar, luati in considerare schimbarea furnizorului, nu este un proces dificil si nici riscant.