In cazul in care nu stiati, o parte din pretul energiei electrice consumate in scopuri casnice/rezidentiale este subventionata de stat. Despre asta este vorba in procesul de liberalizare a pietei de energie, scaderea subventiei acordate. Aceasta scadere, conform programului de liberalizare, se intampla periodic, o data la 6 luni. Practic la fiecare 6 luni subventia scade cu 10%, pana va disparea complet, incepand cu anul 2018.

Incepand cu 1 ianuarie 2016, suventia va reprezenta  40% din pretul energiei active, iar restul de 60% va reprezenta CPC (componenta de piata concurentiala). Practic 60% din pretul energiei va fi pret de piata libera, iar aceasta valoare a CPC este stabilita prin ordin ANRE.

Aceasta scadere a subventiei poate insemna cresterea valorii facturii de energie pentru casnici. De ce spunem „poate”? Pentru ca valoarea totala a facturii cuprinde si alte componente, care de asemenea sunt stabilite prin ordine ANRE periodic, iar daca aceste componente inregistreaza modificari, atunci valoara totala a facturii este din nou influentata.

Asadar, ramane de vazut ce modificari va aduce anul 2016 in ceea ce priveste nivelul componentelor de pret, astfel incat sa putem stabili daca scaderea subventiei va influenta semnificativ pretul energiei.