ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DESPRE SCHIMBAREA FURNIZORULUI DE ENERGIE


Schimbarea furnizorului de energie nu implică nici un cost pentru consumator. Intreaga procedură este gratuită, garantat prin lege. Noul furnizor de energie electrică este obligat să se ocupe de pașii necesari schimbării furnizorului, gratuit, pentru tine.

Acest fapt nu te impiedică să schimbi furnizorul de energie. Legea prevede ca poți incheia un contract de furnizare a energiei cu alt furnizor, chiar dacă ai facturi neachitate la actualul furnizor. Atenție! Asta nu inseamna ca furnizorul la care ești restant nu poate lua măsurile legale necesare pentru a recupera datoriile.

Acest lucru nu se poate intampla. Trebuie să știi că noul furnizor va utiliza aceleași cabluri, același contor și mijloace fizice pe care le utilizează și actualul tău furnizor de energie. Deci, nu va exista nici un risc să rămâi fără energie electrică sau să ai parte de întreruperi de energie. Activitatea ta se va desfasura neafectată.

Schimbarea furnizorului de energie durează 21 de zile de la data deciziei de a schimba furnizorul, decizie pe care o exprimi prin semnarea contractului de furnizare cu noul furnizor. O dată transmisa această notificare, noul furnizor cu care ai decis să colaborezi va face toate demersurile pentru a asigura schimbarea furnizorului de energie.

Nu are decât. Inseamnă că ii este frică de competiție. In orice caz, nu iți poate pune bețe in roate in procesul de schimbare a furnizorului de energie. Mai mult, s-ar putea sa iți ofere un preț sau condiții de furnizare mai bune, doar ca să nu pleci la alt furnizor. Tu oricum ai doar de câștigat!

Nu ai de ce să iți faci griji. Legea este de asa natura incât dacă noul tău furnizor nu face față condițiilor din piață și dispare, tu nu vei avea probleme în alimentarea cu energie, deoarece în cel mai rău caz vei fi preluat de către un Furnizor de Ultimă Instanță, pe care il vei putea schimba din nou oricând vei dori. Oricum, vei fi mereu alimentat cu energie electrică.

Pentru a te asigura ca nu ai surprize neplacute in ceea ce priveste pretul energiei pe durata contractului, trebuie sa te asiguri ca acorzi suficienta atentie intelegerii ofertei de furnizare. Trebuie sa stii ca in piata exista atat oferte cu preturi fixe garantate, cat si oferte cu preturi negarantate. Nu inseamna ca un pret negarantat este neaparat un lucru rau, intrucat in anumite conditii de piata ai putea beneficia de pe urma unui pret nefixat pe toata perioada contractuala. Dar totul depinde de preferintele tale, asadar trebuie sa fii sigur ca ai inteles pe deplin oferta si conditiile contractuale. De asemenea, trebuie sa stii ca anumite modificari de pret intervin indiferent de furnizorul ales, la componentele de pret ce tin de transportul de energie, distributia energiei, certificate verzi si altele asemenea, a caror valoare este stabilita periodic de catre ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei). Aceste modificari nu tin de furnizorul tau de energie, si nu sunt influentate de el.